Trabzon

Başkan Bıyık'tan flaş açıklamalar! "Kimseyle kavga etmek istemiyorum. Kavga etmek isteyen olursa benim yaşım genç…"

Trabzon Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, bugün yıllık değerlendirme toplantısı yaptı.

Trabzon Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, bugün yıllık değerlendirme toplantısı yaptı. Başkan Bıyık, Yomra İlçesinde biten yatırımlar, devam eden projeler hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Başkan Bıyık, ilk olarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. 

Bıyık, özetle şu ifadeleri kullandı: 

“Bugün hem 2024 yılını kısaca bir değerlendirmek, hem de 2025 yılında neler yapabileceğimize dair kısa bilgilendirmeler yapmak istiyoruz. 

2024 yılında neler yaptığımızı kısaca anlatayım: 

•⁠  ⁠Yeni yılımız sizlere bizlere hayırlı olur inşallah. 20/24 yılında kazasız belasız bir yıl geçirdik. 
•⁠  ⁠2024 yılında Yomra Belediyesi olarak bir çok Türkiye gündemine oturacak faaliyetlere imza attık. 
•⁠  ⁠Düzenlediğimiz kitap fuarı ile birlikte İlber Ortaylı ve yanında Sunay Akın ve bir çok sanatçının gelişi ile ses getiren kitap fuarı düzenledik. 
•⁠  ⁠Kaşüstü Mahallesi’nde bizim ilçemiz için ciddi vizyon oluşturan Cumhuriyet Parkımızın açılışını yaptık. Yaz döneminde alanda büyük yoğunluklar ve Kaşüstü halkının uzun yıllardır ulaşmak istediği sahile ulaşımını sağladık. 
•⁠  ⁠Yomra’da her iki kişiden birinin oyunu alarak seçilmek nasip oldu. 
•⁠  ⁠Seçimden bugüne kadar oluna süreçte proje hazırlıklarına devam ettik. 

BORCU OLMAYAN NADİR BELEDİYELERDEN

Geçen hafta sizlerin de vakıf olduğu üzere son günlerde Türkiye kamuoyunu meşgul eden SGK ve Vergi Borçları konusunda Yomra Belediyesi, Türkiye’de çok az sayıda olan borcu olmayan belediye olduğunu açıklamış olduk. 

Yomra Belediyesinin SGK ve Vergi’ye ödediği toplam para 100 milyon TL’nin üzerinde. Biz bu 100 milyon TL’yi ödemeyerek vatandaşların daha çok yararlanacağı proje üretip, popülizm üzerine çalışabilirdik. Bizim borçlar konusunda hassasiyetimiz vardı. Bunları günü geldiğinde ödedik. Son dönemde biraz vergi borcumuz vardı. Bunları da ödeyerek kapattık. Vergi borcu olmayan nadir belediyelerden biri olma özelliğini kazandığımızı düşünüyoruz. 

İYİ Parti’de siyasal bazı değişiklikler nedeniyle istifa etmiştik. Sonrasında da basın toplantısı düzenleyerek Kasım ayında CHP’ye katılım sağladık. 

Belediyelerin rutin olarak yaptığı hizmetlerin ayrıntılarına girmemize gerek yok. 

KENT MEYDANI YAPILACAK

2025 yılında çok ciddi projeler üzerinde çalışıyoruz. Belediyemizin arkasında Kent Meydanı var. 15 bin Metre Kare Meydan alanı. İçinde dükkanların olduğu, Yomra’nın en vizyon projesi olacağına inandığımız  proje üzerine çalıyoruz. 2017 yılında Yomra Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. 2018 yılında kamulaştırma bedelleri ödeniyordu. Biz glediğimizde çok ciddi kamulaştırma bedeli ödedik. 2019 - 21 yılına kadar ciddi kamulaştırma bedeli ödedik. Proje hazırlıklarına başladık. 2025 yılında temelini atarak Yomra halkı ve bölgeye kazandırmış olacağız. 

2 MAHALLEYE KÜTÜPHANE

Sancak Mahallesi ve Düşüştü Mahallesine kütüphane yapacağız. Her iki mahallenin nüfus yoğunluğu bir birinin içine girmiyor. İki mahalleye birer tane kütüphane ve birer tane vatandaşın kullanım için kreş yapacağız. Kaynakları oluşturduk. Ve bunu da vatandaşlara sunmuş olacağız. 

20 YILLIK ÖĞRETMEN EVİ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Ayrıca Yomra halkının uzun yıllardır Öğretmen Evi vakası var. 20 yıldır öğretmen evi kaosu devam eder. Öğretmenler bir miktar para toplamış inşaata başlanmış, sonra otele dönüşmüş ve başkasına satılmış.. Biz bu konuda çalışma yaptık. Çok güzel proje çizdirdik. 2025 yılında tapusu belediye ait alanda öğretmen evi yapacağız. 

60 bin metre kare sosyal yaşam alanı yaptık. Kaşüstü Mahallesine Cumhuriyet, Yomra’da Hürriyet Parkı, Mahalle Parkları, Kaşüstü Mahallesi’nde Mustafa Çam parkı gibi çok çeşitli noktalarda sosyal yaşam alanları yaptık. Ancak şu anda bu alanlar bile ilçede yaşayan insanlara yetmiyor. Küşüstü’nde 25 bin metre karelik bir sosyal yaşam alanı daha yapacağız.

Cadde yenileme çalışmalarına devam ediyoruz. 

Sokak yenilemeler, mahallede çocuk parkları, kırsal bölgelerde yeni yol çalışmalarına devam ediyoruz. 
Yomra Belediyesi olarak mali anlamda sıkıntısı olmayan, kendi ödemelerini yapan minimum piyasa ödemesi denilen yüklü miktarda dönüş sıkıntısı olmayan belediyeyiz. Bahsettiğimiz projelerin bir kısmına başlayacağız, bir kısmını tamamlayacağız ve Yomra halkının kullanımına açıklayacağız. 

Trabzon’da Akçaabat’tan sonra ikinci ilçe olmayı düşünüyoruz. Yazları aldığımız nüfus oranı ile birlikte 100 bin nüfusa ulaşan yoğunluk oluyor. Bir çok anlamda söz edilen ilçe olmayın ileri taşıyacağız ve bölgede Türkiye’nin Doğu tarafında her anlamda adından söz ettiren ilçe haline görüşeceğiz. 

Önümüzde bir 4 yıllık zamanımız var. Bu 4 yıllık süreçte ilçeye vatandaşa ve Trabzon’a hayırlı hizmetler yapmak nasip olur.

KÖPRÜ MESELESİ… 

Son zamanlarda kamuoyunu sıklıkla meşgul eden köprü vakası var. Bizle ilgili olan tarafında bir kaç bilgilendirme yapmak isterim. 

Bu konuda kamuoyuna her gün beyanat verme durumunda olmadık. Bizi ilgilendiren çok fazla tarafı olmamakla birlikte şöyle bir şey söyleyeyim: 

Ben arazinin yapısını söyleyeyim… 

Bu arazi 2009 / 2010 tarihinde satın alınmış. 2012 tarihinde dönemin belediyesi meclisi toplanarak alanın emsalini 2,5 yapmış. 

Ve bu emsal süreci devam etmiş. Bizlik bir durum yok. O zaman Trabzon Büyükşehir olmaması hasebiyle ilçe belediye meclisleri istediği yere istediği oranı verebilir. 

Bizim dönemimizde arazi ile ilgili düzenlenmiş imar durumu bulunmuyor. 

2018 tarihinde Büyükşehir Belediyesi 5 binlik imar düzenlemelerine başlıyor. Bu araziyi aşağıki taraftaki arazi ile emsal olarak .120’ye düşürüyor. 

2019’da planlama başlıyor, 2020 yılında mahkemeye gidiyor, yeniden düzenleme oluyor ve 2021 yılında netleşiyor. Bu netleşme sonrasında 1000’lik planlara başlıyor. 

1000’lik planlarda yaklaşık 3 yıl sürüyor. 8. Ayın 11’inde buranın mal sahibi belediyeden imar durumu alıyor. İmar Planları, 1000’lik planda netleşmediği için 2,5 üzerinden emsal alıp başlıyor. 

2021 tarihinde ruhsat talebinde bulunuyor. 1000’lik plan netleşmediği için mevcut plan üzerinden ruhsat talebi başvuruyor. 

Kazanılmış hakkı var ve 2,5 üzerinden inşaat ruhsatı alıyor. 

Emsali 2,5’a çıkaran bizden önceki belediye yönetimi. Satan dönemin AK Parti İl Başkan Yardımcısı. Bu kadar sürecin içinde ben nasıl duruma düştüm anlamadım. 

Alan AK Partili, Satan AK Partili, Ruhsatı veren AK Partili.. 

Burada bir gariplik var, art niyet var. Vatandaş orada sürekli olarak bizim üzerimizden yürüyor.

KÖPRÜ KONULDUĞUNDA BEN BELEDİYE BAŞKANI DEĞİLDİM

Bu arazinin karşısındaki arazi felan kişiye aittir, o kişiye köprü yapılıyor söylemi de yanlış. O kişi ile alakalı bir şey yok. 

Köprünün bu plana konulma süreci 2018 tarihi. 2018 tarihinde ben Yomra Belediye Başkanı değilim. 
Oradaki kurumdaki arkadaşlar diyor ki, bizim haberimiz yok. Üniversite buradaki imalatlarla ilgili Yomra Belediyesine başvurmuş. 2014 tarihinde. Aldığı imar durumunda da köprü görünüyor. Almışsın İmar Durumunu gördüğünde köprüyü dava açabilirdin. 

2018 tarihinde İmar Planına konulmuş. Daha sonra bu plan çalışmaları devam etmiş. 2021 yılında onaylanmış. 

İmar Planlarına köprü koyma yetkisi, bir alanın imar oranını yükseltmek veya alçaltmak İlçe Belediye Başkanı veya Meclisinin inisiyatifinde değildir. İlçe Belediyesinin İmar Planlarındaki artış ve azaltma ile ilgili köprü koyma veya çıkarma ile ilgili alacak olduğu bütün kararlar Trabzon Büyükşehir Belediyesinden geçmek zorunda. 

2019 yılında ben seçimi kazanmış olsam dahi 2018 yılında konulmuş olan köprü İmar Planında devam ediyor olurdu. 

Kirli bir süreç yürütüldü.

Bizim Yomra Belediyesi olarak kişiye dair aldığımız karar bulunmamaktadır. Konuştuğumu ve söylediğim her şeyin evrakı vardır. Bizim elimizde veri var. Neticede kimse kendinden sonra belediye başkanını savunmaz. 
Avrasya Üniversitesi’nin Yomra’da ki yerleşkesinin açılması için bir çok inisiyatif aldık. Açılsın diye uğraştık. Yomra halkına burayı açacağız diye söyledik. Anlaştık, sözleşme imzaladık, kiralama yaptık açıldı.

Üniversiteye karşı bunca iyi niyet göstermemize rağmen, bize karşı göstermiş olduğu düşmanlığın sebebini yıllar geçti anlamış değilim. 

Benimle uğraşana kadar eğitim sistemiyle uğraşsın. Avrasya Üniversitesi bölgenin bir değeridir. İyi bir eğitim sistemine ulaşırsa, iyi bir sonuç alırsa, hem Yomra hem de Trabzon için bir değerdir. 

Kuruma karşı bir düşmanlık yapacak durumda değilim. Başındaki vatandaşın bizle olan düşmanlığını hala merak ediyorum. Üniversitenin adı için, bu şehirde yaşaması için susuyoruz. Söyleyecek olduğum bir çok şey var. Üniversiteye zarar gelmeme adına söylemiyorum. Bir çok kurum kendi çevresinde köprü yapılsın, yol yapısın, diye belediyeye gidip gelirken, başka bir sorun yokmuş gibi her gün bu konunun konuşulmasını, Trabzon halkına havale ediyorum.

RANT SAĞLAYACAK, PARA YİYECEK, BUNLARI PEŞİNDE KOŞACAK İNSAN ADAM DEĞİLİM… 

Ben kişilere menfaat sağlayacak, rant sağlayacak, para yiyecek, bunların peşinde koşacak adam değilim. 2018 yılında Yomra Belediye Başkanlığına aday olduğum tarih ile bugün ki tarih arasında fark bulan olursa farkı kendisine hediye edeceğim. Bu kadar da iddialıyım. Bizim parayla, rantla işimiz olmaz. Burada kendi idealleri doğrultusunda belediye başkanı yapmak isteyen birisiyim. Kimseyle kavga etmek istemiyorum. Kavga etmek isteyen olursa benim yaşım genç…

DÜNYA TİCARET MERKEZİ İLE İLGİLİ SON GELİŞME

DTM İile ilgili hukuki süreç devam ediyor. Kendilerini DTM’yi DTM De kendilerini mahkemeye verdi. DTM Yomra Belediyesine yazı yazdı. Ben Yomra Belediye Başkanı olarak konuşuyorum. Çünkü bizi hissemiz var. 
Bize yazı yazdı. Biz bu alandaki inşaatın müteahhitin, yetkilerini fes ediyoruz. 

İnşaatın içinde olumsuzluk yaşanmaması için veya yeni inşaat çalışması yapılmamışı için alanın mühürlenmesini istiyoruz. 

Bizde sadece inşaatın durdurulması adına mühürleme yaptık. 
Mühürlenme sebebi müteahhitsiz bina olması ve içine her hangi biri girmemesi için mühürledik. DTM alanı korumaya aldı… 

Uzlaşmak.. Mahkeme en az 3 - 4 yıl sürer. Karşılıklı olarak DTM ile buradaki kiracı uzlaşı sağlarsa, ya satılması ya alınması, ya malın ortadan bölünmesi gibi çözüme kavuşturulamsı lazım. Bizde çözüme kavuşturulması noktasında talepkarız. Burası bitmesi durumunda 300 kişi istihdam olur. Burada fuar merkezi var. Bir çok anlamda faydalı olacaktır. 

Ancak yatırımcının iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. İyi niyetli olsaydı kendisi bu işleri bitirirdi. Biz burada şu yerin emsali 2 dir konuşurken bu inşatın emsal oranı 5… Bizde belediye başkanı olsaydık yapardık. Amaç burada şehre kazanım olsun. 

FANTAZİ PEŞİNDE KOŞMADIK

Bizim borcumuz 0 borç noktasında değil. Günü birlik piyasa borçları.. Ancak kurumlara borcumuz bulunmuyor. Biz Yomra Belediyesi geliri olan belediye. Diğer belediyelere göre olumlu tarafları var. Biz fantazi peşinde koşmadık. Her şeyden önemlisi Karadeniz Bölgesinde en az personelle çalışan elediye. 50 bin nüfusumuz var. 130 çalışanımız var. 

Bizim bu anlamda personel alımı konusunda sıkı politikamız oldu. Belediyelere devletin koymuş olduğu kota var. Gelirinin yüzde 40’nın üstünde personel giderlerinin çıkmaması gerektiğine dair. Çıkmayan nadir belediyelerden biriyiz. 

Bu 3 ayda 5 ayda ayarlanacak bir şey değil.

BİNALARIN CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMASI VE DEPREM DAYANIKLILIĞI.. 

Binanın taraması şöyle bir sonuç ortaya çıkartabilir: 
aslında bu talep vatandaşdan gelse daha sağlam. Binanın depreme dayanıksız olsa aynı hakları alabilir. Vatandaşları yönlendiriyoruz. 
Cephe sağlıklaştırması ile ilgili projemiz vardı. Ancak başlayamadık. Yakın zamanda başlayacak mali durumumuz yok. 

KAŞÜSTÜ PLAJI PROJESİ

Sahil ile ilgili büyükşehir belediyemiz başkanımız bu sahili yapacağına dair bizi de bilgilendirdi. Projeleri arasında olduğunu söylüyor. Biz yapacağına inanıyoruz. Yomra halkı olarak Kaşüstü Sahilinin halka açılacağı beklentileri devam ediyor. 
Hemen Novotel’in arka tarafından başlayıp Şana deresine kadar devam eden proje. Proje çalışmaları tamamlandı. Ben yapılacağına, yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu sahil kesimini Milli Emlak Büyükşehir Belediyesi tahsis etti. Yapılması için de vatandaşlarımızın talebi var. Bizde yapılamsı halinde her anlamda Büyükşehir Belediyesinin yanında durur ve gerçekleşmesi için elimizden geleni yaparız. 
Yalıncak Sahiline birleşmesi ise 3. Etaptı. Şehirde mutlaka olacağına inanıyorum. Bu ne kadar zaman alır bilemiyorum. Bir kurumun bunu engelledi veya engellemediğine dair veri yok.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }