Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gelir beyanı bildirimini zorunlu hale getirmesi ve kira ödemelerinin banka veya PTT aracılığıyla yapılmasını talep etmesi, bazı ev sahiplerini telaşa düşürdü. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla yapılan bu düzenlemeler, kiracılar ile ev sahipleri arasında yeni bir gerginlik yarattı.
Bakanlık, kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayanlara ceza kesileceğini açıklarken, 2025 yılı itibarıyla kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılacağı bilgisini de paylaştı. Bu durum, özellikle kontratsız kiralama yapan ve elden ödeme alan ev sahiplerini rahatsız etti.
Bazı ev sahipleri, kiracılarına "O zaman ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın" şeklinde baskı yapmaya başladı. Bu baskılar karşısında kiracılar, haklarını korumak amacıyla mahkemeye başvurmaya yöneldi.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan haberlere göre, piyasanın kayıt altına alınması ve fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla alınan kararlar, kiracılar için de önemli bir fırsat sunuyor. Kontratsız veya yenilemeyen kiracıların, ev sahiplerinden "kontrat yapalım" talebinde bulunması bekleniyor. Ancak, bazı ev sahiplerinin bu talepleri reddettiği görülüyor.
Avukat Ercan Aslan, Maliye Bakanlığı'nın bu kararının ardından ev sahiplerine dava açmak isteyenlerin sayısında artış gözlendiğini belirtti. Aslan, kiracıların yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeleri ve ödemelerini banka üzerinden yapmaları gerektiğini vurguladı.
Aslan, "Eğer ev sahibi kira kontratı yapmayı reddediyor ve kirayı elden almak istiyorsa, bu durumu vergi dairesine bildirebilirsiniz. Kiracılar mutlaka yasal haklarını kullanarak kira kontratı talep etmeli, ödemelerini banka üzerinden yapmalı. Böyle bir durumda kontrat talebinizi resmi bir şekilde (mesela noter aracılığıyla) iletmeniz haklarınızı koruyacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak için kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girilmemelidir" dedi.