Uraloğlu, burada Yeni Havalimanı projesi ve mevcut Trabzon Havalimanı ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, mevcut Trabzon Havalimanı dış hatlar terminal binasının yapıldığını ve girişten bağlantı yolunu tamamlamak üzere çalıştıklarını belirterek, ağustos ayı içerisinde binanın açılacağını belirtti. Trabzon Havalimanı’nın pist uzunluğunun 2 bin 600 ve 2 bin 650 metre arasında olduğunu ve Trabzon için yeterli olmadığını vurgulayan Uraloğlu, bu yüzden yeni bir havalimanı projelerinin bulunduğunu ve yatırım programına aldıklarını anımsatarak, “Önümüzdeki sene onu da gündemimize alarak onu da inşallah yürütmüş olacağız.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon’a yaptığı ziyaret kapsamında Trabzonlu Gazeteciler Cemiyeti ile bir araya geldi. Bakan Uraloğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladığı ziyarette, Trabzon’un konumu ve yöneticileri itibarıyla hep ön planda olduğunu vurgulayarak, “Dün Bağdat’ta, Irak Ulaştırma Bakanı ile beraber bir görüşmemiz oldu. Malum Kalkınma Yolu, Basra Körfezinden başlayıp Ovaköy’e kadar gelen oradan da Kapıkule’ye kadar giden bir hat. Baktığımız zaman biz ülkemizi hem demiryolu hem karayolu ağıyla örüyoruz. Türkiye’de karayollarının kuzey – güney aksında bulunan Trabzon’dan başlayıp güneye kadar inen, bugün Zigana’dan, KOP’tan, Erzurum üzerinden inen bir hat var. Bir taraftan Kalkınma Yolu’nu bitirdiğimiz zaman Trabzon üzerinden de Karadeniz’de birkaç noktadan bağlantı yapmış olacağız. Dolayısıyla Trabzon’un bu tarihi misyonuna ve konumuna biraz daha güç kazandırmış olacağız.” diye konuştu.
Bakan Uraloğlu, Trabzon’un ve tüm Doğu Karadeniz’in kendine has bir yaşam tarzı ve kültürü olduğunu söyleyerek, “Coğrafyanın emrettikleri var. Özellikle gece yaylalardan sahile doğru inerken her gördüğünüz lambanın yanında mutlaka bir ev var onu biliyorsunuz. O eve yol, su, elektrik gidecek; iletişimi sağlanacaktır. İnsanımız buralara sahip çıkıyorsa bizim de görevimiz elbette bunları yapmaktır. Biz de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, özellikle Ak Parti hükümetleri döneminde Trabzon’umuza büyük yatırımlar yaptık, olması gereken işlerin hepsini yapmaya gayret ettik.” ifadelerini kullandı.
Trabzon’a yapılan yatırımlardan ve devam eden çalışmalardan da bahseden Uraloğlu, Kanuni Bulvarı’ndaki çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirterek, Trabzon Güney Çevreyolu Projesinin ilk etabında yapım işlerinin hızla sürdüğünü bildirdi. Uraloğlu, heyecanla beklenen Kent İçi Hafif Raylı Sistem Projesi’nin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı uhdesine alındığını anımsatarak, “Onun da projesine başladık, bir an önce bitirip de Trabzon’a modern, çevreci, güvenli bir ulaşım sistemini de kazandırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, ayrıca Kırıkkale – Çorum arası hızlı tren yapım ihalesinin Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirileceğini öngördüklerini söyleyerek, “Sene sonuna doğru ya da gelecek senenin başında da Çorum ile Samsun arasının ihalesini gerçekleştireceğiz. Bir taraftan da Samsun’dan Sarp’a sahilden demiryolu götürebilmeyle ilgili proje çalışmalarını başlattık. Bunun da ne kadar zor olduğunu biliyoruz, bir taraftan da yapılabilir olduğunu biliyoruz. Burada bir taraftan yük taşırken bir taraftan da insanımızı taşıyabilmemiz lazım. Bu kapsamda yerleşim sahilde olduğu için doğru bir seçim yaptık.” ifadelerini kullandı.
-Dış Hatlar Terminal Binası Ağustos Ayı İçerisinde Açılacak
Bakan Uraloğlu, mevcut Trabzon Havalimanı ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, dış hatlar terminal binasının yapıldığını ve girişten üçüncü bir şerit yapıldığını belirterek, Ağustos ayı içerisinde binanın açılacağını belirtti. CIP binasının da tamamlandığını, önümüzdeki günlerde açılacağını söyleyerek, “Trabzon’un pist uzunluğu 2 bin 600 ve 2 bin 650 metre arasında, dolayısıyla Trabzon için yeterli değil. O yüzden yeni bir havalimanı projemiz var, yatırım programına almıştık. Önümüzdeki sene onu da gündemimize alarak inşallah yürütmüş olacağız.” dedi.
-“Kuzeye Yeni Baştan Bir Havalimanı Yapacağız”
Coğrafyanın emrettiği ve mühendisliğin de müsaade ettiği imkanlar doğrultusunda çalıştıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, “Burada Havalimanı biraz daha doğuya doğru kaydırılamıyor. Neden kaydırılamıyor, biraz ileri gittiğiniz zaman yaklaşık 50-60 metrelere varan derinlikler var. Dolayısıyla 50-60 metreyi doldurabilir miyiz? Evet, ama tekniğine uygun ve emniyetli bir noktada olamayız. Biz riskli yapıları yapamayız. Doğuya doğru kayamıyoruz, batıya doğru geldiğimizde ise Liman var. Çok rahat bir coğrafyada değiliz. Mevcut yerde pistin uzatılması değil oradaki Trabzonspor Tesisleri’ni de koruyacak şekilde biraz daha kuzeye tamamen yeni bir pist yapılması ve terminalinin yapılması, projemiz bunun üzerinedir. Belki ilerleyen zamanlarda sahada bir tespit yaparak, ilgili taraflar ile konuşarak projeyi netleştirip yapılması gereken rötuşları yapıp yolumuza devam edeceğiz. Yani biraz daha Kuzeye yeni baştan bir havalimanı yapacağız. Ordu - Giresun ve Rize - Artvin gibi bir havalimanı yapacağız.” dedi.
-“Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın Durduğu Noktada Güçlü Bir Duruş Sergiliyor”
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran’da şehit edilmesi ve Türkiye’de gelen tepkiler üzerine sorulan soruları da yanıtlayan Uraloğlu, “Malum İsrail’in ülkemizi de sayarak bazı ülkelerde Hamas’ın yöneticilerini hedef alacaklarıyla ilgili bir açıklaması olmuştu. Ülkemiz de başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişlerimiz olmak üzere çok üst perdeden cevap verdi. Birkaç gün önce Rize’de Cumhurbaşkanımızın bir çıkışı olmuştu, sonrasında Genişletilmiş İl Başkanları Toplantımızda, daha güçlü ve etkili bir çıkışı oldu. Türkiye‘deki bazı insanlar tarafından, ‘nereden çıktı, Türkiye bir yere mi sürükleniyor’ gibi yorumlar yapıldı. Bu olaylardan sonra ise Cumhurbaşkanımızın ne demek istediğini, söylediklerinin ne anlama geldiğini çok net bir şekilde anladık. Şu anda 40 bin insan orada şehit edildi. Devamında da bir Hizbullah yöneticisi ve İsmail Heniyye şehit edildi. Bunu biz en üst perdeden şiddetle kınadık. Savaşın coğrafyaya yayılmasıyla ilgili gayretler karşısında Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın durduğu noktada, güçlü bir duruş sergiliyor. Bizim ne kimsenin toprağında ne kimsenin huzurunda gözümüz var. Temennimiz odur ki bu vahşet bir an önce bitsin. İsrail 1967 sınırlarına çekilsin.” diye konuştu.