Trabzon Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı projenin açılış ve tanıtım etkinliği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu programda Trabzon ile ilgili iki önemli konu hakkında bilgi verdi.

Bakan Uraloğlu, Trabzon Havalimanı ve Trabzon Raylı Sistem Projesi ile ilgili konuştu.

TRABZON HAVALİMANI İHALE SÜRECİNİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ

Yeni Havalimanı için çalışmalara başladıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, önceliğimiz ise mevcut havalimanında yapılması gereken konuların olduğuna dikkat çekti. Mevcut havalimanına iki adet kabin yolcu köprüsü ve körük ekleneceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, yeni dış hatlar yolcu terminali ile CIP binasının aciliyeti olduğuna dikkat çekti.

Yıl sonuna kadar yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının ihale sürecini başlatmak istediklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, sonrasında Trabzon Havalimanını yapım sürecini başlatacaklarını ifade etti.

RAYLI SİSTEM ETE KEMİĞE BÜRÜNÜYOR…

Bakan Uraloğlu, Trabzon Raylı Sistem Projesi ile ilgili de , ilk etabı Akçaabat İlçesi ve Trabzon Havalimanına kadar olacak proje için Trabzon Büyküşehir Belediyesi ile güzel bir iş birliği yaptıklarını kaydetti. Projenin 31.9 km olacağını ifade eden Bakan Uraloğlu, yapılan çalışmaların ete kemiğe bürünmeye başladığını ifade etti.

BAKAN URALOĞLU, ÖZETLE ŞU ŞEKİLDE KONUŞTU:

Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğduğu ve Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği baba ocağım Trabzon’da sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum.

Trabzon’umuzun geleceğini şekillendirmek, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Trabzon inşa etmek adına hayata geçirdiğimiz; “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Projesi” vesilesiyle sizlerle bir araya geldik.

Ulaşım, haberleşme ve şehircilik alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’mizin gelecek vizyonunu; dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz.

Türkiye Yüzyılı’nda, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çünkü ulaşım ve iletişim yatırımlarını; kesintisiz kalkınmanın, rekabetçi bir ekonominin, sosyal etkileşimin, sürdürülebilir şehirciliğin ve refahın temeli olarak görüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 22 yıla 100 yıllık işler yaptık. .

Ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 250 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik.

Bundan sonra da yaklaşık 195 milyar dolarlık yatırım yapmayı ön görüyoruz.

Neler yaptığımıza şöyle bakacak olursak, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale Köprüleri, İzmir-İstanbul, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi dev projeleri birbiri ardına hayata geçirdik.

Yüksek standartlı, bölünmüş yollarla ülkemizin her noktasını hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde erişim sağlar hale getirdik.

6.100 km olan bölünmüş yol uzunluğumuzu 29.373 km'ye, 1.714 km olan otoyol uzunluğunu ise 3.726 km'ye yükselttik.

10.948 km olan demiryolu ağımızı 14.165 km’ye yükselttik.

Mevcut olan demiryolu ağımızı da neredeyse sil baştan yeniledik

Ülkemizde sıfırdan hızlı trenle buluşturarak 2.251 kilometre hızlı tren ağı inşa ettik.

2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye ve terminal kapasitemizi 55 milyon yolcudan 337,5 milyon yolcuya yükselttik.

Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 283 yeni nokta ekleyerek 343 noktaya dünyada uçmaya başladık.

Denizcilik alanında 152 olan uluslararası liman sayımızı 190’a, 37 olan tersane sayımız 85’e, 8.500 olan yat bağlama kapasitemizi de 25 binin üzerine çıkardık.

Trabzonumuzun ve Karadenizimizin ulaşım ana damarı olan Karadeniz Sahil Yolunu bitirdik. Zigana Tünelini, Maçka Tünellerini, Tanjant Yolunu bitirdik. Kanuni Bulvarı’nın en önemli bölümlerini bitirerek trafiğe açtık.

Şimdi Boztepe - Değirmedere bağlantısında çalışıyoruz. Kışın geçit vermez KOP’ta tünel çalışmalarımızı hızlandırdık.

TRABZONUMUZA YENİ HAVALİMANI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLADIK

Trabzon’umuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık.

Önce mevcut havalimanımızın öncelikli olarak yapılması gereken yapılarının inşatına başladık.

Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz.

Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. Yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli 110 bin metrekare büyüklüğündeki yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayarak ihale sürecini başlatalım istiyoruz. Sonrasında Trabzon Havalimanı’nın yapım sürecini başlatacağız. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eseri önümüzdeki yıllarda olacak

TRABZON RAYLI SİSTEM HATTI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK

Yine, Akçaabat ilçesi, Meydan Bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı ve Trabzon Havalimanı arasındaki yolculuk talebine cevap verecek olanTrabzon Raylı Sistem Hattımız için de çalışmalarımıza başladık. Büyükşehir Belediyemizle güzel bir iş birliği yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile bu projenin bir tarafından tuttuk, belediyemiz ile beraber şehrimize kazandıracağız.

31,9 km uzunluğunda, 56 istasyonlu olacak şekilde projeyi konuşuyoruz. .

Etüt-proje hizmetleri ihale hazırlık çalışmalarını tamamladık. Büyükşehir’in yaptığı çalışmaları ete kemiğe büründürmeye başladık.

Projemizin bitmesiyle, kentiçi trafiğe yeni bir soluk aldıracağız.