Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’da düzenlenen Araklı Derneği İftar Programı’ndahemşehrileriyle bir araya geldi. Konuşmasında Trabzon’un ve Araklı’nın gelişimi için yapılan çalışmalara değinen Uraloğlu, ulaşım, turizm ve ticaret alanında yapılan yatırımları detaylandırdı.
"Trabzon’umuz Türkiye’nin En Yaşanabilir Kentlerinden Biri"
Trabzon’un ülkemizin en yaşanabilir 10. kenti olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, 2024 yılında 1 milyar 350 milyon dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye’nin en çok ihracat yapan 19. ili olduğunu ifade etti. Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan ilin Trabzon olduğuna vurgu yapan Uraloğlu, ekonomik büyümenin sürdüğünü belirtti.
Şehrin turizm potansiyeline de dikkat çeken Uraloğlu, 2024 yılında yaklaşık 1 milyon 350 bin turistin Trabzon’u ziyaret ettiğini ve bu sayının 2025’te 1,5 milyonu aşmasını beklediklerini söyledi. Trabzon’un doğa ve yayla turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi birçok alanda gelişmeye devam ettiğini ifade etti.
"Trabzon’un Ulaşım Altyapısına 173 Milyar Lira Yatırım Yaptık"
Trabzon'un ulaşım altyapısına yaklaşık 173 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Bakan Uraloğlu, yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:
📌 Bölünmüş Yol ve Karayolu Yatırımları
-
2002 yılında 56 km olan bölünmüş yol uzunluğunu 245 km’ye çıkardık.
-
Zigana Tüneli tamamlanarak Ortadoğu ülkelerinin Trabzon ve Karadeniz’e ulaşımı sağlandı.
-
Kanuni Bulvarı projesinde sona yaklaşıldı.
-
Trabzon Güney Çevre Yolu projesi başlatıldı.
-
Araklı-Dağbaşı-Uğrak Yolu gibi toplam 22 karayolu projesinin çalışmaları devam ediyor.
📌 Raylı Sistem ve Hızlı Tren Projeleri
-
Trabzon’a 32 km uzunluğunda hafif raylı sistem kazandırılacak.
-
Samsun-Sarp hızlı demiryolu projesi ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize ve Artvin birbirine bağlanacak.
📌 Trabzon Havalimanı Geliştirme Projesi
-
Yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CİP hizmet binası tamamlandı.
-
Mevcut iç ve dış hatlar terminallerinde tadilatlar devam ediyor.
-
Yeni Trabzon Havalimanı projesi için çalışmalar başladı.
"Trabzon’da Markalaşmaya Önem Vermeliyiz"
Bakan Uraloğlu, Trabzon’un yerel üretimlerini markalaştırması gerektiğini vurgulayarak, "Artık markaya yatırım yapan işletmeler kazanıyor. Trabzon’da bin bir çeşit ürün var ama bunları üretirken markalaşmaya daha fazla önem vermeliyiz" dedi.
"Trabzon İçin Çalışmaya Devam Ediyoruz"
Konuşmasının sonunda Araklılı hemşehrilerine teşekkür eden Uraloğlu, Trabzon’un kalkınması ve refahı için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "Birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Hep birlikte Trabzon’umuzu daha ileriye taşıyacağız" ifadelerini kullandı.