Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı: Mükelleflere yeni uygulamalar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak amacıyla bir dizi yeni uygulamayı hayata geçiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen hazırlıklar kapsamında, bildirim yükümlülüklerini ve bürokratik süreçleri azaltmaya yönelik önemli adımlar atılacağını duyurdu.

Elektronik Gider Pusulası ve E-Defter uygulamasının yaygınlaştırılması

Bakan Şimşek, gider pusulasının elektronik ortama taşınması ve e-Defter uygulamasının genişletilmesi gibi dijital dönüşüm hamleleriyle, mükelleflerin işlerini kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti. 2025 yılı itibarıyla, tüm bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil edilmesi planlanıyor. Bu adım, yaklaşık 1 milyon mükellefi kapsayacak ve berat dosyalarının gönderilme sürelerinde de düzenlemeler yapılacak.

Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından aylık dönemlerde verilen Ba-Bs bildirimleri de yeni düzenlemelerle birlikte kaldırılıyor. Bu değişiklik, elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesi sonucu ortaya çıkan ihtiyaçların azalmasıyla gerçekleştiriliyor. Şimşek, bu uygulamanın sona erdirilmesiyle 1,6 milyon mükellefin yükümlülüğünün hafifletileceğini belirtti.

Elektronik belge kullanımının artırılması

Vergi mükellefleri tarafından düzenlenen fatura, irsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi yaygınlaştırılıyor. Gider pusulasının da bu belgeler arasına eklenmesi için çalışmalar devam ediyor. Elektronik ortamda düzenlenen belgeler, hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanarak iletişim araçlarıyla onaylanabilecek. Ayrıca, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve fatura düzenleme limiti altında kalan belgelerin elektronik olarak düzenlenmesi de planlanıyor.

Elektronik tebligatla 9 milyar liralık tasarruf

2016 yılında başlatılan e-Tebligat uygulaması, bugüne kadar 166,5 milyon belgenin elektronik ortamda tebliğ edilmesiyle yaklaşık 9 milyar liralık posta masrafından tasarruf edilmesini sağladı. Bakan Şimşek, e-Tebligat Sistemi'nin genişletilerek daha fazla kamu kurumu ve özel sektör tarafından kullanılmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, sıfır araç alanların da bu uygulamaya dahil edilmesi planlanıyor.

Mali müşavirlere yetki kolaylığı

Mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini yerine getirmede önemli rol oynayan mali müşavirler için de yeni düzenlemeler yapılıyor. Mükellefler, dijital vergi dairesindeki işlemlerini mali müşavirlerine yetki vererek kolayca gerçekleştirebilecekler. Bu sayede, mali müşavirler mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan, kendi bilgileriyle yetkili oldukları işlemleri gerçekleştirebilecekler.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }