Bakan Bolat, ek vergilerin amacının yerli üreticilerin pazar kaybı yaşamaması olduğunu belirtti. 30 avro olarak belirlenen posta veya hızlı kargoyla gelen eşya kıymet bedeli hakkında konuşan Bakan Bolat, bunun genel bir ithalat düzenlemesi olduğunu ifade etti.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliği olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO), İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. Açılışa katılan Bakan Bolat, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ek Vergi Düzenlemesi
Bakan Bolat, yurtdışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen ticari olmayan eşyalara uygulanan 150 avro kıymet bedelinin 30 avroya düşürülmesine ilişkin, bunun belirli bir firma, şahıs veya ülkeye yönelik olmadığını vurguladı. Bolat, "E-ticaret ile ilgili işlemlerde sektörlerde ve ürünlerde çok hızlı değişimler oluyor. Küçük esnaf, tüccarlar ve ticaret odaları bu konuda yoğun şikayette bulundu. Hem ilgili bakanlıklarımız ile hem de ticaret ve esnaf odaları, TOBB, TİM gibi kuruluşlarla istişare ederek bu düzenlemeyi getirdik." dedi.
İhracat ve Ekonomi Üzerine Değerlendirmeler
İhracatta son dönemde yaşanan gelişmelere değinen Bolat, "Son bir yılda mal ihracatımız 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatımız 17,5 milyar dolar arttı. İstihdamda, işsizlik oranımız yüzde 8,4'e düştü. Makro göstergelerimizdeki iyileşmeler ümit verici ve olumlu yönde ilerliyor." ifadelerini kullandı.
Hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşü değerlendiren Bolat, Temmuz ayında ihracatın yüzde 7,5 arttığını belirtti. Avrupa’daki ekonomik durgunluğun talep düşüklüğüne yol açtığını söyleyen Bolat, "AB ve ABD'de faiz indirimlerinin başlamasını bekliyoruz. Bu, ekonomilerde canlanma meydana getirdiğinde bize sipariş olarak geri dönecek." dedi.
Emlak Düzenlemesi
Emlak ilan sitelerinde uygulanacak yeni düzenlemeye değinen Bolat, "Yeni düzenleme ile emlakçılarımızın emlak satışına ilişkin satıcıdan yetki aldıkları bir düzenleme olacak. Amacımız, internet dünyasında manipülatif ve spekülatif işlemleri ortadan kaldırarak fiyatların gereksiz yere şişirilmesini ve insanların aldatılmasını önlemek." dedi.
Türkiye’nin Tekstil ve Hazır Giyim Gücü
Bolat, Türkiye’nin imalatta hala çok güçlü bir ülke olduğunu vurguladı ve yabancı yatırımcıların Türkiye’den ithalat yapma üzerine yoğunlaştığını belirtti. İstanbul Moda Fuarı’nda 3 binden fazla alıcının bulunduğunu ve Türk konfeksiyonunun kalitesine inandıklarını ifade eden Bolat, "Bu fuar, tekstil ve hazır giyim sektörü için ciddi katkılar sağlayacak." dedi.