Bakan Kurum, Türkiye'de 36 milyon bağımsız birim ve 31 milyon konut bulunduğunu belirterek, bunların yaklaşık 6 milyonunun risk altında olduğunu, 2 milyonunun ise acil dönüşüme girmesi gerektiğini vurguladı.

Kurum, 1999 Marmara Depremi'nin Türkiye için bir milat olduğunu belirterek, "1999 depreminden sonra yaptığımız düzenlemelerle Türkiye'nin güçlü, dirençli ve sağlıklı şehirlerini inşa etme sürecini başlattık" dedi. 120 yıllık süreçte Türkiye’de depremler nedeniyle 80 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Kurum, "Deprem yönetmeliğini hazırladık, yapı denetim sistemini hayata geçirdik, zorunlu deprem sigortası gibi uygulamaları yürürlüğe koyduk, AFAD Başkanlığımızı kurduk ve kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdık" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, özellikle İstanbul'daki depreme hazırlık çalışmalarına dikkat çekerek, "Bugün, İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda" dedi. Olası bir İstanbul depreminin sadece şehri değil, tüm Marmara'yı ve Türkiye'yi etkileyeceğini belirten Kurum, 2012'den bu yana 903 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladıklarını, 181 bin bölümün ise dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Ayrıca, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Kurum, şu ana kadar 76 bin konutun hak sahiplerine teslim edildiğini, Eylül ayı itibarıyla bu sayının 100 bine ulaşacağını, 2025 sonuna kadar ise tüm depremzedelerin yeni yuvalarına kavuşacağını ifade etti.

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarının "siyaset üstü" ve "milli bir beka" meselesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin dört bir yanında kentsel dönüşüm projelerinin azim ve kararlılıkla sürdürüleceğini, İstanbul'u en kısa sürede depreme hazırlıklı hale getirmek için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. "Hedefimiz güçlü Türkiye" diyen Kurum, deprem bölgesinde refahı ve kalkınmayı hep beraber başaracaklarını vurguladı.

Kaynak: AA