61SAAT HABER MERKEZİ - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Enerji Koordinasyon Toplantısına katıldı. 

Toplantıya Bakan Bayraktar’ın yanı sıra, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismalioğlu, Yılmaz Büyükaydın, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İlçe Belediye Başkanları ve TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, sektör temsilcileri katıldı. 

Çoruh Edaş ve Aksa’nın yaptığı sunumların ardından Kazaz konuştu. Kazaz, “Şehrimizin enerji anlamında belli sorunlarının sizlere iletildiğini biliyoruz. Bu nedenle bunları yine dile getirmeyeceğim. Şehrinize yeniden hoş geldiniz” dedi. 

7 İLÇE İÇİN DOĞALGAZ İSTEDİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “2023 yılında doğalgaz noktasında, çok olağanüstü yatırımlar yapıldı. Nüfus yoğun bölgemizde Ortahisar, Akçaabat, Yomra ölçeğinde çok önemli, vatandaşımıza güzel hizmet yapıldı. 

Sizin riyasetinde Çarşıbaşı, Şalpazarı, Tonya, Düzköy, Köprübaşı, Çaykara ve Dernekpazarı’nın doğalgaz ile buluşmasını arzu ediyor, talep ediyoruz. Sizin vereceğiniz talimatla bu ilçelerimizde de önemli adımlar atılacak. 

BÜYÜKŞEHİR GES YAPACAK

Bizler yerel yönetimler olarak yenilebilir enerji için Ortahisar Belediye Başkanlığı döneminde Güneş Enerjisi Santrali kazandırdık. Büyükşehir Belediyesi olarak ayrı bir Güneş Enerjisi Projesinde çalışıyoruz. Destek olmanız bizleri çok çok mutlu etmiştir. Ben tekrar şehrim adına, yaptığınız katkılar ve destekler, enerji konusundaki destekleriniz için şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

2023’TEN SONRA CİDDİ ADIMLAR ATILDI

AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, “Şehrimizin doğalgaz ve elektrik anlamındaki sorunlarını ciddi şekilde biliyoruz. Trabzon ile ilgili planlama büyükşehir olmadan önce yapıldığı için sınırlar dar tutuldu. 2009’dan sonra sınırlar genişletilerek ilçelerimize kadar bu iş planlandı. Fakat belli aksaklıklar, imar sorunları ile ilgili yaşanan sıkıntılar bizleri geciktirmişti. 2023’ten sonra bu işe hep birlikte el ele vererek önemsedik. Gelinen noktada ciddi yol aldığımızı düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte geri kalanlarla ilgili adım atacağız” diye konuştu. 

HAYATIMIZIN TAMAMEN DURUR

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Sabahtan kalktığınızda hemen başımızda ya da duvarda düğme var. Ona dokunup elektriği yakmak istiyoruz. Lavaboya gittiğinizde musluğu çevirdiğinizde suyumuz aksın istiyoruz. Hatta sol tarafa çevirirken sıcak suyun akmasını istiyoruz. 

Mutafa gidip çakmağı çaktıktan sonra ocağın yanmasını istiyoruz. İş yerimize gittiğimizde pek çok elektrikle çalışan cihaz var. Bunların tamamı, sayın bakanımızın görev alanındaki Enerji Bakanlığı tarafından üstlenilmekte. 

Bunların olmadığını farz edelim. Hayatımız tamamen durur. 

Belki eskiden sadece aydınlatmak için armut ampuller kullanılırdı, sadece bu yeterliydi ama bugün hayatımızın her aşamasında elektriğe muhtacız. 
Hayatımızın her aşamasında enerjiye ihtiyacımız var. Bunun için sayın bakanım, çok kıymetli yardımcıları ve bürokratları uzman arkadaşlarımız, mühendisleri vatandaşlarımıza bütün enerjinin eksikliğini göstermemek için canla başla gayret ediyorlar” diye konuştu. 

BAKAN BAYRAKTAR: ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK MESELESİ.. 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Bayraktar ise özetle şu ifadeleri kullandı: 

“Enerji, bir anlamda günlük hayatımızın, ekonomimizin yaşadığımız her anın 7 24 ihtiyaç duyduğumuz alanı.

Türkiye’de Enerjide AK Parti’nin iktidarında enerji politikalarını geliştiren başka husus daha var. O da Enerjide Dışa Bağımlılık meselesi.. 
İstihdam artıyor, yatırım artıyor, ihtiyaç artıyor ki burada Sanayi ve Ticaret Odasındayız. Bunun gerektirdiği enerji ihtiyacının karşılanması da büyük önem arz ediyor. 

Artan talep ve artan dışa bağımlılığı azaltmak için temel politika önceliklerimize baktığımızda birinci olarak yerli ve yenilenebilir kaynakları Türkiye azami ölçüde devreye almalı ve ekonomisine katmalı. 

Doğalgaz ve petrol zengini olmayan ülke olarak alıştığımız belli kabuller vardı. Türkiye’nin yenilebilir enerji alanında çok büyük potansiyeli var. 
Bizim bu anlamda güneşte ve rüzgarda 27 bin megavatı bulan kurulu gücü, 2035’e kadar ilave 60 bin megavatla geliştirmek ve arttırmak istiyoruz. 
Türkiye’nin enerjisini verimli kullanması lazım. Hayat standartlarımızdan, konforumuzdan vazgeçmeden sanayisinde, tarımında, bütün binalarında enerjisini verimli kullanması gerekiyor. 

Türkiye’nin makus talipi ve alıştığımız söylem petrol ve doğalgaz üretimi düşük olan ülkeyken, biz 2016 yılında bu alanda çok önemli paradigma değişikliğine gittik. Türkiye petrol ve doğalgaz kaynaklarını daha yoğun şekilde aramalı. 

Geçmişte Karadeniz’de derin deniz aramaları yapık. O dönemden farklı bir şey yapmalıyız dedik. Biz artık bu aramaları kendi gemilerimiz, kendi mühendislerimizle yapalım dedik. 

Bugün dünyanın en büyük derin deniz filolarına sahip ülke haline geldik. 
Kendi kıta sahanlığımızda aramalara başladık. 

BAKAN BAYRAKTAR’DAN DOĞALGAZ TALİMATI

2016’da ki strateji değişikliğinden sonra çalışmaların meyvelerini almaya başladık” dedi. 

Bakan Bayraktar, Trabzon’da doğalgaz gitmeyen ilçelere, doğalgazın gitmesi için ilgililere talimatları verdiklerini söyledi. 
 

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ