20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününde başlayan konferans günlerinin açılış programına Avrasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yavuz Özoran, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Dr. Hüseyin Mollaoğlu, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Md. Vekili Taner Paslı ve Siber Suç ve Soruşturma Araştırma Uzmanı İhsan Tozluyurt katıldı.
ÖZORAN; ÇOCUKLAR HAKLARINA KENDİ ÜLKESİNDE DEĞİL TÜM DÜNYADA SAHİPTİR
Programın açılış konuşmasını Avrasya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yavuz Özoran yaptı. Özoran “Unutmamalısınız ki çocuklar küçük hakları olan bireyler değildir. Çocukların büyüklerle eşit hakları vardır. Dünyada kabul edilmiş uluslararası belgelerde çocukların hakları sonradan değil doğdukları andan itibaren verildiği belirtilmiştir. Çocuklar bu haklara evde değil, sokakta, okulda, otobüste, parkta, sinemada ve aklınıza gelebilecek her yerde sahiptir. Çocuklar bu haklara kendi ülkesinde değil, tüm dünyada sahiptir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle tamamlamak istiyorum. Çocukları sağlıklı ve bilgili yetiştirilemeyen uluslar, temeli çürük binalar gibi çabuk yıkılır” dedi.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN TRABZON’DA BİN BEŞ YÜZ AİLEYE DESTEK
Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Dr. Hüseyin Mollaoğlu ise konuşmasında “ Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda bakanlığımız önemli destekler sunmaktadır. Bu noktada Trabzon’da bin beş yüz aileye ekonomik destek programı sunmaktayız. Bu desteklerden yararlanan çocuk sayısı ise yaklaşık üç bin çocuğumuzdur. Burada çocuk işçiliğinden bahsederken şunu da atlamamak gerekiyor. Göçmen çocuklarında eğitime katılması noktasında bakanlığımızın Avrupa Birliği projeleri kapsamında geliştirdiği yabancıların şartlı eğitim programı projesi ile birlikte özellikle Ortahisar Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüzün yürüttüğü alan çalışmasında ortaya konan destekler Trabzon’daki göçmen çocuklara yönelik hizmetleri arttırmaktadır. İl müdürlüğü olarak paydaşlarımızla birlikte risk altında olduğunu tespit ettiğimiz çocuklara ve ailelerine yönelik sosyal yardımlar arttırılmakta ve çocukların eğitim hakkının sürdürülebilirliği için projeler yürütülmektedir.
TİKTOK VE SNAPCHAT’ E DİKKAT
Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suç Soruşturma ve Araştırma Uzmanı İhsan Tozluyurt ise konuşmasında siber zorbalığa vurgu yaptı. Bazı telefon uygulamaları konusunda uyarılarda bulundu. Öğrencilere sizler yarının anneleri babaları olacaksınız, öte yandan çocuk gelişimciler olarak çok dikkatli olun. Çocuğun eline telefonu, tableti vererek onu karanlığa atmayın. Şu an en çok suç ilenen uygulamalar arasında TikTok ve Snapchat var. Burada ki en büyük sorun çocukların filtrelerle kendilerini yetişkin gibi göstermeleri, kötü sonuçlar doğurabiliyor. Toplum olarak çocuklarımıza sahip çıkmalıyız.