TTSO’nun Yönetim Kurulu Üyelerinin de katıldığı toplantıda Erkut Çelebi, özetle şu ifadeleri kullandı:
“Kamuoyunda çok konuşulan Yatırım Adası konusu var. 2017’de karar alınmış, 2019’da Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe girdi. Bu herhangi bir bakanlığın değil, Cumhurbaşkanlığının projesidir.
Cumhurbaşkanımızın onayı ile yapılmıştır. Karar alındıktan sonra, bu proje 2019’da yürürlüğe girdi. Şirket kuruluyor. Şirketin o zamanki başkanlığına o dönem valimiz İsmail Bey getiriliyor. Başkan yardımcılığını da o zamanki belediye başkanımız Orhan Bey getiriyor.
Yürütmesi valiliğin uhdesinde oluyor. Biz görev aldığımız zaman buradaki ÇED raporları yapılmış, derinlik ölçüleri yapılmış ama hâlâ Milli Emlak’tan bizim yerimize geçirilmemişti. Belli eksiklikler var.
Zor bir proje, büyük bir proje. Çünkü yapılan sondajlarda 200 metre açıklıkta, derinlik 50 metreyi geçiyor. Yaklaşık 18-20 kat arası bina yüksekliğine geliyor. Biraz geri çekildi, kıyıya yanaştırıldı. Oraya malzeme döküldüğünde, yayılması, toplanması dolgusu olarak da büyük bir proje.
49 YILLIĞINA KİRALANDI
2024’ün yıl başında yaptığımız çalışmada kamudan aldığımız değerlerde 18 milyar tahkimat ve dolgusu tutuyordu. Bugünkü değerlendirme yapılırsa, bu rakamlar daha yüksek olacaktır.
Tabii biz bunu bir an önce prosedürlerini, bakanlıktan onaylarını aldık, Milli Emlak’tan kiralama yaptık. Hatta son gün imza attık. Burayı 49 yıllığına kiraladık. O zamanın parasıyla 1 milyon 200 bin TL yıllık ödemesi yaptık. Bu yıl 2 milyona yakın ödemesini yapacağız. 49 yıllığına kiralanan yer, TTSO’nun himayesinde olan bir şirketin… Yönetim kurulu başkanlığını valilik ve belediye başkanlığı yapıyor.
Çin menşeli ajanslarla görüştük. Her türlü alternatif değerlendiriyoruz. Denizin doldurulması noktasında kimse bakmıyor. Taş ocaklarından kaya parçaları ile dolacağı için böyle bir dolgu malzemesi yakın coğrafyada yok. Arsin OSB’nin birkaç km uzağında yer bulduk. O da yüzde 25’ini karşılıyor.
TAŞ OCAĞI İÇİN 40 MİLYON TL İSTİMLAK PARASI
Geçen yıl 40 milyona yakın istimlak parası çıkıyor. Oranın istimlak olması lazım.
Diğer geri kalan malzemeyi de Yanbolu Vadisi’nde mevcut taş var. Oranın da turizm vadisi olması dolayısıyla taş ocağı işletmesi yapmıyor. Halk da sıcak bakmıyor. Çok da dillendiremiyoruz. Bunun yavaş yavaş istimlak konusunda çalışmaları devam ediyor ama dillendirdiğimizde karşımıza o bölgenin insanı çıkabilir.
Tabii bunun parasal olarak oda olarak gücümüz yok. Yatırımcı olursa, ki bu şekilde büyük yatırıma dünya çapında önemli firmalar olabilir. O firmanın da buraya gelmesi için cazip şartlar olması lazım.
Bu durumu önceki Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile mevcut başkanımız ile görüştük.
Oda tarafından buraya müşteri bulup, yaptırılacağı sözü verilmişti.
Biz bunu yapamayız, devlet eliyle yapılması lazım. En son benim sözüm vardı 61 kamyon konusu. Gittim, Ankara’da Sayın Bakanımız ile Valimiz ile, Büyükşehir Belediye Başkanımızla özel bir konuşmada ben bunu dökeceğimi söyledim. Sayın Bakanımız Uraloğlu da, ‘Biraz bekleyelim, şu anda hemen yaparsak, toplumla karşı karşıya gelebiliriz’ konusu olunca biz de bekleyelim dedik.
BOŞ DENİZE 2 MİLYON TL PARA ÖDÜYORUZ…
Biz yola girdik. Yılda buraya kira ödüyoruz. Her yıl 2 milyon boş denize para ödüyoruz. Böyle bir durum da söz konusu.
Arsin’de toprak dolgusu yapıyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı bizim de arazinin olduğu kısma ciddi miktarda toprak döktü. Tabii bu toprak ile olmaz. Nitelikli dolgu olması lazım. Bizim belirlediğimiz bu alanların istimlak edilip, bir an önce taşın alınması lazım. Kolay bir iş değil.
En son yatırım programına alınmadı. Bu bakanlığın değil, Cumhurbaşkanlığının projesi…”