İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 500 milyon dolarlık vurgun soruşturması tamamlandı. Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında “nitelikli dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla dava açıldı.

Ekol TV’den Dilek Yaman Demir’in haberine göre, Bahreyn merkezli 7 banka ve 6 kişi, Türkiye'de faaliyet yürüten Başaran Holding’e ait şirketler tarafından 500 milyon dolar dolandırıldıklarını iddia etti. Yaklaşık 5 yıldır sürdürülen kapsamlı soruşturmanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilere yönelik iddianamesini tamamladı.

İddianamede Kimler Var?

Hazırlanan iddianamede Hüseyin Başaran ile birlikte, eşi Beril Başaran, annesi Şeyda Başaran, ayrıca Murat Solak, Ardaşes Saro Kavafyan, Kerim Kumla ve Korhan Alev de şüpheli sıfatıyla yer aldı.

İtibar Üzerinden Güven Kazandı, Paraları Şirketlerine Aktardı

Savcılığa göre Hüseyin Başaran, 2006 yılından itibaren Bahreyn merkezli finans kurumlarıyla güven ilişkisi kurarak, onların Türkiye'deki finansal işlemlerini yönetme yetkisi aldı. Ancak bu süreçte bankalardan sağlanan fonlar, Başaran Grubu’nun Türkiye’deki farklı şirketlerine yönlendirildi. Böylece, bu şirketlerin teminatsız kredi kullanmaları sağlandı.

Denetim Raporu: 314 Milyon Dolarlık Sahte Finansman

Kandırıldığını fark eden 6 Bahreynli banka, özel bir denetim firmasına başvurdu. Hazırlanan raporda, Başaran’ın iş birliği yaptığı şirketlere 314 milyon dolar aktarıldığı ve bu paranın sahte belgelerle Türkiye’deki şirketlere kaynak olarak kullanıldığı tespit edildi.

15 Yıllık Dolandırıcılık Zinciri

Savcılık, dolandırıcılık sürecinin 2006 ile 2021 yılları arasında, tam 15 yıl boyunca devam ettiğini ortaya koydu. MASAK tarafından hazırlanan rapora göre ise şüphelilerin mal varlıklarının bir kısmı suç gelirlerinden elde edilmiş olabilir. Bu kapsamda, şüphelilere ait mal varlıklarına el konuldu.

Başaran Suçlamaları Reddetti

Hüseyin Başaran ifadesinde suçlamaları reddederek, “15 yıl boyunca finansmanları sözleşmelere uygun kullandım. Bankalarla sorun yaşanınca iyi niyet mektubu sundum ama teknik nedenlerle anlaşmazlık çözülemedi,” dedi.

Ayrıca, kızının vefatı nedeniyle şirket devri işlemlerini “duygusal gerekçelerle” gerçekleştirdiğini, eşi adına yaptığı mal transferlerinin ise sadece yatırım amacı taşıdığını savundu.

Savcılıktan Ağır Ceza Talebi

Savcılık, her bir müşteki için şüphelilerin 13 ila 40 yıl arasında hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Ayrıca şirketler hakkında da idari para cezası uygulanması istendi.