Haftada 4 sefer düzenleyecek olan AJet, İstanbul-Üsküp güzergahında binlerce ziyaretçiyi taşıyarak her iki ülkenin turizm ve ticaret hacmine katkı sağlamayı hedefliyor.
Üsküp’e yapılan ilk seferin ardından düzenlenen lansmana Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, AJet Genel Müdürü Kerem Sarp ve AJet yöneticileri katıldı. Ulusoy, Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki bağları daha da güçlendirecek önemli bir gelişmeye tanıklık ettiklerini belirtti. "AJet'in ilk İstanbul-Üsküp uçuşu vesilesiyle düzenlenen bu tur, ülkelerimiz arasında turizm, ekonomik ve toplumlar arası ilişkilerin, ayrıca ulaştırma boyutunda ise bağlantısallığın geliştirilmesi adına önemli bir adımdır," dedi.
AJet Genel Müdürü Kerem Sarp ise, genişleyen uçuş ağlarına Üsküp'ü eklemekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Sarp, VF koduyla ilk resmi uçuşlarına 31 Mart'ta başladıklarını hatırlatarak, "Bugün de ilk yurtdışı hat açılışımızı siz kıymetli misafirlerimizle yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yeni hat sayesinde misafirlerimiz İstanbul'un ve ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetme fırsatı bulacaklar," diye konuştu.
AJet'in filosunun 80'i aşkın uçaktan oluştuğunu belirten Sarp, yolcularını 32 ülke ve 93 destinasyonda misafir ettiklerini dile getirdi. "Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 40'ıncı yurtdışı noktası olan Üsküp'e uçuşlarımızın başlamasıyla, 25 ülkede toplam 72 destinasyona ulaşmış olduk," ifadelerini kullandı.
Deneyimli Ekiple Güvenli Uçuşlar
Üsküp uçuşu öncesi İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sarp, AJet'in tecrübeli bir ekiple çalıştığını ve uçuş güvenliği konusundaki hassasiyetlerini vurguladı. Ekiplerinin büyük bir kısmının Türk Hava Yolları'ndan geldiğini ve sektörde uzun yıllar tecrübesi olan profesyonellerden oluştuğunu belirten Sarp, kendisinin ve yöneticilerin ortalama tecrübesinin 20 yıl olduğunu söyledi.
Bayram dönemindeki yoğunluğa dikkat çeken Sarp, operasyonların ilk gününde rahat bir şekilde geçtiğini ancak teknik arızalar ve bakım nedeniyle bazı uçakların hizmet verememesi nedeniyle yoğunlukta dengeyi bozduğunu dile getirdi. Rötar konusunun bir gerçek olduğunu vurgulayan Sarp, AJet'in yaz aylarında yaşanan rötar sorununu gidermek için çalışmalar yaptığını belirtti.
Rötar Sorununa Çözüm Arayışları
Sarp, AJet'in rötar sorununu çözmek için aldığı önlemlerden bahsetti. Ankara'da 5, Sabiha'da 7 yedek uçağın bulunduğunu belirten Sarp, "Rötarların eskisi gibi olmayacak ama bir Ankara'nın yüzde 80'lerine ulaşmanızın da Sabiha'da imkanı yok. Çünkü havalimanı yoğun," dedi. Yolcuların bir saate kadar olan rötarları tolere edebildiğini aktaran Sarp, "Kesinlikle biz bir saatin üzerinde rötar yapmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz ve bunu da oturttuğumuz zaman tamamen artık AJet'in rötarla anılmasının önüne geçmeye çalışacağız," açıklamasında bulundu.
Gelecek Planları ve Yeni Hatlar
Sarp, 10 yıllık stratejilerinde 200 uçağa ulaşmayı planladıklarına dikkat çekerek, 5 yıl içinde 150 uçağa ulaşacaklarını vurguladı. Ankara'yı hem iç hatlarda koruyacaklarını hem de dış hatlarda yeni frekanslar açacaklarını belirten Sarp, "Amacımız Ankara'yı, Avrupa'nın neredeyse bütün başkentleriyle bağlamak," dedi.
Sarp, kış operasyonunda Avrupa hava sahasının rahatlamasıyla rötarların azalacağını ve stratejilerini daha hızlı bir şekilde hayata geçireceklerini belirtti. Kahire'de yeni bir hat açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.