Sunuculuğunu Altuğ Küçük, moderatörlüğünü ise Şair Ahmet Taş'ın yaptığı söyleşide Şair Hayati Ayçiçek ve Şair Veysel Çakır konuşmalarında postmodern dönemde, ağ toplumu haline gelinen bugünkü koşullarda şiire ilginin azaldığı hususunda fikir birliğine vardı. 

AĞ TOPLUMU HALİNE GELDİK !

Moderatör Ahmet Taş'ın, "Günümüzde şiirin piyasası düşüyor mu? Şiir yeterli ilgiyi, değeri görüyor mu?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Şair Hayati Ayçiçek, "Şiirin yeterli ilgiyi görmediği kesin. Fakat niçin görmediğini incelemek gerekiyor. İçinde bulunduğumuz topluma çeşitli adlar veriliyor. Son olarak ise içinde yaşadığımız topluma ağ toplumu deniyor. Ağ toplumu hakikaten bizi ağ gibi sarmış vaziyette. İnsanlar yan yana sohbet etmeyi sevmiyor ama sanal kimliklerle saatlerce bilgisayar başında, telefonda vakit geçirmekten zevk alan bir toplum yapısı ortaya çıktı. Böyle bir insan tipi var. Bu noktada modernite ile postmodernite arasındaki farklara bakmak lazım. Modernite insanının kaygı, endişe, korku gibi sorunları olsa da insanı kahraman olarak karşımıza çıkar. Bir hikayesi vardır. Postmodernlikte kendini toplumdan uzaklaştıran, sanrıları büyümüş, şizofrenik pozisyonlara itilmiş bireyler çıkıyor karşımıza. Trabzon bu anlamda tam postmodern bir toplum değil ama bizim insanımız içinde de şaşırtıcı biçimde değişen farklılaşan kimlikler var. Yavaş yavaş postmodernite içimize yerleşiyor. Ağ toplumunun bireylerinin ise şiirle ilişkisi toplumsal olmayacak. Yani Necip Fazıl'ın 'Durun kalabalıklar' tarzında ya da Nazım Hikmet'in kitleleri harekete geçirecek, devrim yapacak hissiyatı bugünkü şairde olmaz, bugünkü şiir okuruna da bu durum itici gelir. Bugünkü şiir okuyucusu kendi halinde bir insandır. Bu birey kendisine göre ilgi alanları olan, pek paylaşmayı istemeyen insan tipidir" şeklinde konuştu.  

SÖYLEYİŞE 15-20 KİŞİ KATILDI !

Aynı soruyu yanıtlayan Şair Veysel Çakır ise şiire çok fazla talep olmadığının açık ve net olduğunu belirterek, "Ancak günümüz dünyasında bütün yazılı eserlere talip yok. Bu nedenle bundan şiir de payını alıyor. Bunun sosyal, ekonomik, psikolojik nedenleri vardır. Ancak herşeye rağmen şiir edebiyatın en etkili alanlarından biri olmaya devam edecektir" dedi. 

Şiire ilginin az olduğu, şiir piyasasının düştüğü konusunda fikir birliğine varılan söyleşide, katılım oranı da bu görüşü destekler bir tablo ortaya koydu. Belediyenin bütün duyurularına rağmen söyleşiye toplam 15-20 civarında kişi katılırken, bunların da yarısının üniversite öğrencisi, yarısının sivil toplum örgütü başkanı olduğu gözlendi. 

Kaynak: 61SAAT HABER MERKEZİ