Törende konuşan Arsin Belediye Başkanı Muhammet Sait Gürsoy, Foşa Fındığının coğrafi işaretini aldıklarını hatırlatarak, “Foşa Fındık Bahçesinde böyle anlamlı bir programla kutlamak istedik” dedi.
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun Balıkesir’e atanması ile ilgili de konuşan Gürsoy, “
Sayın Valim Trabzon’da yaklaşık 5 yıla yakın zamanda görev süreniz var. Balıkesir’de görevinizde başarılar diliyorum. Burada çok güzel anılar bıraktınız. Her davetimizde yanımızda oldunuz. Biz sizden razıyız. Bundan sonraki görevlerinizde üstün başarılar diliyorum. İlçem ve ilim adına bugüne kadar yaptığınız hizmetlerden dolayı teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Bu bir veda değildir. Sizlerle beraber sonuna kadar görüşeceğiz. Biz sizi Allah için sevdik, nerede olursanız olun beraber oluruz inşallah” dedi.
Gürsoy, sözlerine şu şekilde devam etti: “Fındık bizim, tabi geçmişte baktığımızda fındık ayı.. Bir yıl içinde olon organizasyon. Evlenecekler, bütün evlilik hazırlıklarını fındık üzerine yapar. Borçlanacaklar fındıktan sonra borçlanır. Mal alacaklar fındık ayından sonra alır. Bizim önemli gelir ve geçim kaynağımızdı. Tabi şimdi araziler bölündükçe birazcık o sekteden kaydı. Tabiri caizse biz fındıklıkta doğduk, doyduk…”
Gürsoy, fındık toplaması, kurutması gibi süreçleri anlatarak, eski anıları yadetti.
FOŞA FINDIĞI AB COĞRAFİ İŞARET…Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi, Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, “Arsin ilçesinde genel olarak 6 ile 8 bin ton arasında bir fındık üretimi yapılmakta. Ancak bu yıl yapılan rekolte sayımlarında 4 bin ton civarında rekolte tespit edildi. Bu sene fındıklarda çok yok.
Coğrafi işareti alınan ürünü inşallah gelecek yıllarda belediye ile üretmiş olacağız. Foşa Fındığına Türkiye’den coğrafi işaret aldık. AB Coğrafi İşaretini de almamız lazım. Biz Arsin Ziraat Odası olarak 400’ün üzerinde organik tarım yapıyoruz. Organik Foşa Fındığı Avrupa ve Türkiye’de tescilli ürün olarak satılarak, üreticinin cebine de fazla para girmesi sağlanacak.
Ziraat Odası olarak fındık ve diğer konularla ilgili gerek AB Prjoleri, gerek ilçelerimizdeki çiftçilere eğitim verdik” dedi.
FINDIK FİYATI…Geçtiğimiz günlerde fındık fiyatı açıklandı. Memnun olan da var, olmayan da var. Her sene olduğu gibi, 3.1 dolara karşılık gelen fiyat verildi. Bugün ki gübre mazot destekleri, fiyatları, çiftçilerimizi beklentisi 100 lira civarındaydı. Neyse onu fazla söylemeyelim de, 2014 – 22 yallarında 16 vilayet 130 ilçede yetiştirilen fındığa verilen 170 liradır. Bu desteğin artırılmasını, eksik verilen fiyatın da bu destekten kapatılmasını sayın vekilimizden istirham ediyoruz.
500 CKS kayıtlı üreticiye destek verilmesini sayın vekilimizi ve idarecilerden talep ediyoruz.
90 BİN TONA KADAR FINDIK ÜRETİLİYORDUTrabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyüp Ergan ise, “Geçmişte, Trabzon’da 65 bin hektar alanda 90 bin tona kadar fındık üretiliyordu. Bu seneki açıklamalarda doğu bölgelerinde verim biraz düşük ama 40 bin ton civarında.
Bizim yapmış olduğumuz bütün farkındalıkta bu verimi nasıl arttırabiliriz çalışmalarından geçiyor. Bizim davamız 65 bin alanda en az 120 bin ton fındık üretilmeli. Dünya dönüm başına 250 ton üretiyor. Biz 100 kilonun altına düştük. Biz bunu eğer 250 tona çıkarırsak verimi de artırırız, kaliteyi de artırırız. Bu yaptığımız sıra dikimi, yaşlanmış bahçelerin yeniden dikimi ile ilgili bir sürü çalışma yaptık borsa olarak. İnşallah bu önümüzdeki dönemlerde bu kaliteyi arttırır, Türkiye’ye 2 değil 4 milyar dolar üzerinde gelir getiririz” dedi.
TBMM'DE KOMİSYON OLUŞTURDUKAK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, “Bölgemizin en kıymetli ürünlerinden biri olan fındık…Melis’in açılışından hemen sonra, fındıkla alakalı komisyon oluşturduk. Çalışmalarımızı yaptık. Ziraat Odaları Başkanlarından gelen talepleri masaya yatırdık. Bunları rapor halinde Tarım ve Orman Bakanımıza sunduk. Sonrasında biliyorsunuz, sayın Cumhurbaşkanımız rakamları açıkladı. Hayırlı uğurlu olsun. Dediğiniz gibi, beğenen de var beğenmeyen de.. Bu rakamlar kamuoyu ile paylaşılmadan önce çok geniş kitle tarafından kılı kırk yararak, işin her tarafı gözden geçirilerek, hem çiftçiyi mutlu edecek, hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak, ihracata kolaylık sağlayacak bir rakamın oluşması için çalıştık. Malum siyaset.. Çözüm üretme sanatıdır. Sizlerin destekleri ile oyları ile seçilip sizleri temsil etmek adına görev aldığım TBMM çatısı altında sizlerin hak ve menfaatlerini korumak benim birinci vazifem..
Bize ulaşan her meseleyi, önce parti gruplarımızda daha sonra komisyonlarda, ilgili kurumlarda fırsıt buldukça inceliyoruz.
Mesela bu raporumuzun aşağı yukarı pek çok sonucu gerçekleşti.
Bunların bir tanesi 170 lira olan alan bazlı desteğin arttırılması konusunda ki komisyonda işin uzmanı arkadaşlarımız vardı.
Her yönüyle konu değerlendirildi.
FİSKOBİRLİK VE TMO İŞ BİRLİĞİ YAPACAKBunu kilogram başı 2 lira 70 kuruşa çıkardık. Dönüm başı 170 lira, desteği biz kilogram başı 2.70’e çıkardık. Bu ortalama Trabzon için 270 lira olabilir. Ama Düzce, Sakarya bölgelerinde 300 – 400’e gidiyor…
Rakamlar önemlidir ama buradaki üretimin kalitesi arttırılması, arazilerin ıslah edilmesi önemli. 70 kilolara düşen tarlada rakam ne verirseniz, önemli değil…
Önemli olan kalite ve rekolteyi arttırmaktır. İnşallah bunu bizde sağlayacağız
Fiskoribrlik ile TMO'nun alım yerleri iş birliği yapacak. ” dedi.
OKUL BİTERDİ, FINDIK BAŞLARDI, FINDIK BİTERDİ OKUL BAŞLARDITrabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Fındık üreticisinin hayatında fındığın ayrı bir yeri vardır. Tüm hayatını her daim fındığa göre ayarlayan, düğününden, farklı meclislerine, çocukların eğitiminden hayatının her alanında fındık merkeze oturtulur. Herkes fındığın dalına bakar… Hep fındık konuşulur. Bende bir fındık üretici, fındıkçı bir ailenin evladıyım. Bugünlere gelmemde benim de gerçekten hayatımda fındığın ayrı bir yeri olmuştur.
Fındıkla ilgili en yoğun dönem yaz tatiline geliyor. Okul bitiyor kendimizi fındık bahçesinde buluyoruz, fındık bitiyor okul başlıyordu. O zaman da kendimize fındık ile ilgili eğlencemiz oluyordu. Gerçekten hepimizin hayatında ayrı bir yeri oldu.
Ülkemiz fındıkta üretimde birinci sırada yer alıyor. O açıdan hayatımızın her safhasında yeri olan fındığımızın bereketli olmasını, hayırlı olmasını vesile ediyorum” dedi.
TRABZON’A VEDASIVali Ustaoğlu, atamasının Trabzon’dan Balıkesir’e çıkması ile ilgili olarak ise, “5 yıldır görev yaptığım bu tarih şehri, kültür şehrinden önümüzdeki birkaç gün sonra ayrılacağım. Gerçekten benim için ayrı bir yeri var. Trabzon, Meslek hayatımın en uzun süre görev yaptığım yer oldu. Trabzon’da Cumhuriyet tarihinde, son 80 yılda en uzun süre valilik yapan kişi olarak ayrılıyorum. Bu benim için ayrı bir gurur ve onur vesilesi. Bu şehri tanıma, bu şehrin güzel insanları ile hemhal olmak benim bundan sonraki hayatımda ayrı bir yeri olacak. Acısıyla tatlısıyla, hatıraları ile bu şehre arzu veda eyleyeceğim. Hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Balıkesir’de bir kardeşiniz olduğunu, her zaman kapımızın ve gönlümüz sizlere açık olacak.” Diye konuştu.