Gündem

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Genelgesi Yayımlandı

Millî Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim öğretim yılına yönelik faaliyetleri düzenleyen bir genelgeyi tüm illere gönderdi.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan bu genelgeye göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak.

Yer Değişikliği ve Toplantılar:

Öğretmenlerin mazeret ve isteğe bağlı yer değişikliği işlemleri bu ay içinde gerçekleştirilecek, böylece eğitim öğretim yılının başlangıcında bu süreç tamamlanmış olacak. Ayrıca karar alma süreçlerine önem verilen kurul ve zümre toplantıları için gerekli hazırlıklar önceden planlanarak titizlikle yürütülecek.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: 

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" öğretim programları bu yıl okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf, ortaöğretim hazırlık sınıfı ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanacak. Bu modelle ilgili eğitici eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve diğer süreçlere dair ek bir genelge ayrıca yayımlanacak.

Öğrenci Kaydında Ücret Alınmayacak:

Bu yıl mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde ilk kez açılacak ortaokullar, okulun fiziki şartları ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda planlanacak. Ayrıca, öğrenci kayıtları esnasında hiçbir şekilde kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak.

Görevlendirme ve Diğer İşlemler:

Öğretmenlerin görev yaptığı ilçelerde, alanında öğretmen ihtiyacı varken başka bir ilçede zorunlu bir mazeret olmaksızın görevlendirme yapılmayacak. Ayrıca, ilkokul 1. sınıf ve ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin sınıf belirleme işlemleri e-Okul üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Sınıf Anneliği Uygulaması Kaldırıldı:

Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan kaynaklar dışındaki materyallerin reklamı yapılmayacak ve velilere maddi yük oluşturacak uygulamalardan kaçınılacak. Okullarda sınıf anneliği gibi uygulamalara izin verilmeyecek.

Süreç Odaklı Ölçme ve Değerlendirme:

İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Öğrencilere çoktan seçmeli soruların yer aldığı sınavlar uygulanmayacak, bunun yerine süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenerek öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimleri sürekli takip edilecek.

Cep Telefonu Uygulaması Devam Ediyor: 

Öğrencilerin sınıf içinde cep telefonu bulundurmalarına yönelik geçen yıl başlatılan uygulamaya bu yıl da devam edilecek.

Afet Bölgesinde Öğrencilere Destek:

Afet bölgesindeki illerde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimlerinin sağlanabilmesi için bu yıl da il/ilçe nakil komisyonları tarafından yerleştirme uygulaması devam edecek. Eğitim altyapısının iyileştirilmesi için yapılan çalışmalar da planlı bir şekilde sürdürülecek.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }