Gündem

2000 yılı öncesi binaların denetimi şart

Prof. Dr. Mehmet Fatih Alan, özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan binaların acilen kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Fatih Alan, özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan binaların acilen kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Küçükçekmece'de meydana gelen bina çökmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Alan, "2000 yılı öncesi yapıları tek tek kontrol edip, çürükse yıkmamız, sağlamsa plaket vermemiz gerekiyor. Çünkü sağlam çıkan çok az," dedi.

Laboratuvar incelemeleriyle yüzde 95 oranında binaların depreme dayanıksız çıktığını belirten Alan, "Bu binalar, deprem olmasa bile yıkılma potansiyeli taşıyor. İstanbul'da her yıl 2-3 bina çöküyor. Tahminen İstanbul'da 2-3 bin bina bu durumda ve ne zaman patlayacağı belli olmayan saatli bombalar gibi," şeklinde konuştu.

Alan, 2000 yılından önce yapı denetim firmalarının olmamasının da binaların bu duruma gelmesinde etkili olduğunu vurgulayarak, "Binaların düzenli olarak mühendislik hizmeti alması ve kontrol edilmesi şart. Aksi takdirde daha büyük facialar yaşanabilir," ifadelerini kullandı.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }