İki yılı aşkın süredir boynundaki şişlikler dolayısıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Endokrin Bölümü tarafından takibi yapılan 19 yaşındaki Dilara Satılmış, şikâyetlerinin artması üzerine başvurduğu KTÜ Farabi Hastanesi, Girişimsel Radyoloji Ünitesi’nde Radyofrekans/Mikrowave (RF/MW) Ablasyon yöntemiyle ameliyatsız sağlığına kavuştu.
Uzun yıllar tiroid nodülleri tedavisinde tek seçeneğin ameliyat ile tiroid bezinin alınması olduğunu kaydeden KTÜ Farabi Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Dinç “Tiroid/Paratiroid nodüllerini artık Radyofrekans/Mikrowave (RF/MW) Ablasyon yöntemiyle 20 dakika gibi kısa bir sürede lokal anestezi eşliğinde kolayca tedavi edebiliyoruz. İşlem sonrası ise 1 saat kadar bir gözlem sonrası hastayı taburcu ediyoruz. Bu tedavi yöntemimizde işlem, tiroid nodüllerinde ince iğne ile alınan biyopsi kadar kolay oluyor. Uzun yıllar tiroid nodülleri tedavisinde tek seçenek ameliyat ile tiroid bezinin alınmasıydı. Nodüller her iki tiroid lobunda da yer alırsa genellikle tiroid bezi tamamen alınırdı. Hastalarımız geri kalan ömrü boyunca tiroid hormonu ilacı kullanmak zorunda kalırdı. Ayrıca ameliyatların anesteziye bağlı riskleri olabiliyordu. Hastanın boynunda kalıcı ameliyat izi bırakması ve çok nadir durumlarda da ses kısıklığı gelişmesi istenmeyen durumlardı.Son yıllarda iyi huylu tiroid nodülleri, paratiroid nodülleri hatta mikro seviyedeki tiroid kanserlerinin tedavisinde bile uygulanabilen bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem ile sadece bir iğne deliğinden girilerek nodüller yakılarak tedavi edilebiliyor. RF/MW ablasyon yöntemi, ameliyata çok iyi bir alternatif olarak karşımıza çıktı. Biz de bu yöntemi kliniğimizde başarı ile uygulamaktayız. RF ablasyon yöntemi aslında tiroid biyopsisine çok benzer bir işlem. Biyopside nodül içerisine iğne ile girip hücreler alıp çıkıyoruz. Ancak RF/MW ablasyon tedavisinde özel bir iğne ile giriyoruz, lokal anestezi sonrasında tiroid bezindeki o nodülün içerisine ısı vererek yanmasını/kömürleşmesini sağlıyoruz. Deneyimli ellerde oldukça emniyetli olan bu tedavi sonrasında hasta hastaneden yürüyerek ayrılabiliyor ve hemen normal hayatına dönebiliyor. Hastamız Dilara Satılmış, tiroid bezinde nodül ile hastanemize başvurdu ve değerlendirmeler sonrası bu yöntem ile işlemi gerçekleştirdik. Bu işlemi kliniğimizde 4 yılı aşkın süredir yapıyoruz. Son zamanlarda artan talep ile birlikte 100’e yakın hastaya başarılı bir şekilde uyguladık. Karadeniz Bölgesinde tiroid/guatr sorunlarının yaygın olduğunu göz önünde bulundurursak bu işlem bölgemizde daha da yaygınlaşacak gibi görünüyor “dedi.
Tedaviden çok memnun olduğunu belirten Dilara Satılmış ise “Almış olduğum tedaviden çok memnunum. İyi ki bu tedavi Trabzon’da var. Yoksa Ankara ya da İstanbul’a gitmek zorunda kalacaktım. Başta Hasan Hoca’dan ve ekipte yer alan Doç. Dr. Şükrü Oğuz’dan Allah razı olsun. Tedavimin tüm aşamalarında yakın ilgi gösterdi. Tedavimde emeği geçen tüm KTÜ Farabi Hastanesi mensuplarına ayrı ayrı teşekkür ederim” diye konuştu.