Trabzon’da ilki 2011 yılında yapılan ve 12 aradan sonra bu yıl Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından 2.’si yapılan Trabzon Kent Sempozyumu bugün başladı.

KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan Sempozyuma, Trabzon Vali Yardımcısı Ömer Şahin, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Erkan, TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ebru Çolak ile çok sayıda mimar, mühendis ve şehir plancısı katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr Çolak yaptı.

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE, AFET DAİRE BAŞKANLIĞI

Sempozyumda Trabzon adına çok kıymetli öneriler geliştirileceğini ifade eden Prof. Dr. Çolak, gerekli çalışmaların yapılması adına her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını da söyledi.

Prof. Dr. Çolak, Sempozyumun 3 gün süreceğini ifade ederek, “Pek çok konu başlığını ele alarak bu oturumlarda tartışacağız. Trabzon’un geleceğine imza atması, umut ettiğimiz fikirleri oluşturacak, şehrimizin geleceğine önemli vizyonlar hedefliyoruz.

Bildiğiniz üzere Trabzon iklimsel koşulları gereği maalesef önemli can kayıpları ile sonuçlanan doğal afet olaylarının sıklıkla yaşandığı bölgede. Olası afet risklerin azaltılması için Trabzon Büyükşehir Belediyesin de Afet Daire Başkanlığının kurulması gerektiği için, bu anlamda kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız.

TRABZON’UN TARİHİ DOKUSU VE DENİZ ULAŞIMI

Trabzon, tarihi dokuya, eşsiz bir doğaya sahiptir. Bu zenginliklerin şehrimizin turizmine daha da güçlü şekilde yansıtılması için turizmin doğru planlarla yönetilmesi, turisttik güzergahların geliştirilmesi, üniversitemizde nitelikli personel sağlayacak lisans düzeyinde bölümlerin açılması, körfez ülkelerine ve yaz mevsimine bağımlılık risklerine karşın alternatif geliştirilmesi, müze sayımızın arttırılması, doğa tarih müzesinin şehrimize kazandırılmasını sabırsızlıkla bekliyor, bu anlamda yapılacak çalışmalara katkı vermeye hazırız” dedi.

Prof. Dr. Çolak, “Deniz ulaşımı sadece ithalat ve ihracatta kullanmaktayız.

Turistik anlamda yolcu taşıma kara yolu ve hava yoluyla yapılmakta.

TÜRKİYE ÇAPINDA 700 BİN MÜHENDİS

Türk Mühendis ve Mimarlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Erkan, ilk olarak. İsrail’in Filistin’e uyguladığı zulme dikkat çekti.

Ardından İl Kurullarının düzenlediği sempozyumlara dikkat çeken Erkan, “Altyapı hizmetlerinden kentsel dokuya, turizmden, ulaşımdan konut projelerine kadar pek çok konuda şehirlerimizin sorunları irdelendi, çözüm önerileri geliştirildi. Nasıl bir kent sorusuna cevaplar arayana fikri faaliyetler yürütüldü.Türkiye çapında 700 bin civarında mühendis, mimarın mesleki örgütü olan TMMOB, bu mesleki birikimimizi ülkemiz ve toplumumun çıkarları doğrultusunda kullanmayı şiar edinmiş bir örgüttür” dedi.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ise, “Bu mekanlar Trabzon halkının. Burası üniversitenin ama kullanacak olan Trabzon halkı. Biz hocalarımıza diyoruz, “Evet makale yapalım, unvan alalım ama Trabzon’un problemini çalışalım, ülkenin problemini çalışalım”

Yani toplumsal fayda.. Üniversitelerin birinci görevi eğitim öğretim. İkincisi bilgi üretmek topluma faydalı olmak. Biz bunu üniversite olarak önemsiyoruz.

DÜZ ALAN OLUNCA FUTBOL SAHASI YAPIYORUZ

Benim çocukluğum her şeyim Trabzon ile geçti. Dağlık alandayız, düz alan oyuncu futbol sahası yapıyoruz. O eğimli arazi insanı girişimci, lider yapmış. Trabzonspor’da görüyoruz. Lider olacağız. Bu insanımızdan kaynaklı. İnsanımız 60 derece eğimle fındık toplarken çok başarılı vizyon kazanıyor. Kişisel olarak süperiz. Ama bir araya gelme kültürümüz ki bu sempozyum en büyük görevlerinde biri bir araya getirme. Bir araya getirdiğinizde güzel işler yapıyoruz. Sık sık bir araya gelmemiz lazım” diye konuştu.

TURİZMDE PROFESYONEL YAKLAŞIMLARI ORTAYA KOYMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de, konuşmasına ilk olarak İsrail’in Filistin’e uyguladığı zulme dikkat çekerek başladı.

Genç, “Bu tür sempozyumların şehirler adına da ülkelerin gelişimi adına da birazcık daha sık yapılması kanaatimi paylaşmak istiyorum. Şehir adına bir sempozyum yapılırken, önceki sempozyumda hedef gösterilen, öne çıkan alanlar neydi diye sorduğumuzda daha ziyade ticaret, ulaşım ve turizm öne çıkmış. Esasında o sempozyumda turizm bu şehrin projeksiyonu olarak öne çıkmış. İyisi de öne çıkmış. Biz tabiki daha ziyade ekonomisi dayalı bir şehir olmakla birlikte, Trabzon fındık rekoltesinin Karadeniz Bölgesinin tamamında yüzde 7’sine tekamül eden oranını üretiyor. Bu Trabzon’a girdi olarak 126 milyon dolara geliyor. Oysaki geçen yıl yine sayın valimizin açıkladığı turizmden dolayı şehrimize giren para. 1 milyar 76 milyon dolardır. Bu konuyu öne çıkarmaya devam etmeliyiz. Profesyonel yaklaşımları ortaya koymaya devam etmeliyiz” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ataman, “Her konuda her zaman emrinizde olduğumuzun bilinmesini istiyorum” dedi.

Ataman’ı konuşmasının ardından Sempozyuma gönderilen mesajlar okundu.