Gündem

100 Bin Ton Atık İşleme Kapasitesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İller Bankası iş birliğiyle, Avrupa Birliği desteğiyle inşa edilen "Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi" ile hem çevreyi koruyor hem de ekonomiye büyük katkılar sağlıyor. Avrupa'daki en büyük tesislerden biri olarak kabul edilen bu tesis, UNDP tarihinde bu ölçekte verilen ilk hibe ile hayata geçirildi.

Tesis, yıllık 100 bin ton atık işleme kapasitesine sahip. Bu sayede tam kapasitede çalıştığında, yılda yaklaşık 17 bin ton geri dönüştürülebilir atık elde edilmesi ve 22 bin ton biyobozunur atığın işlenmesi hedefleniyor. Bu işlemler sırasında elde edilen biyogaz, ko-jeneratör ünitelerine aktarılarak enerji üretiminde kullanılıyor.

Sera Gazı Salınımlarının Azaltılması

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi'nin faaliyetleri, yılda 9 bin 300 ton sera gazı salınımını engelleyerek küresel ısınma ile mücadelede önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, tesisin depo sahasının ömrünü ilk etapta yüzde 10 artırması bekleniyor.

Enerji ve Gübre Üretimi

Tesiste, 22 bin ton atıktan türetilmiş yakıt kapasitesi ve 16 bin 785 ton geri dönüştürülebilir atığın ekonomiye kazandırılması öngörülüyor. Ayrıca, üretilen enerjinin bir kısmı tesisin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacak.

Ödüllü Proje

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bu öncü projesi, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından Mart 2022'de "İlham Veren Kamu Proje Ödülleri"nde ödül kazandı. Proje, yerel yönetimler kategorisinde 39 kamu projesi arasından sıyrılarak bu önemli başarıyı elde etti.

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, Gaziantep'in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynarken, yeşil ekonomiye olan katkılarıyla örnek bir proje olarak öne çıkıyor.

{ "vars": { "account": "UA-28164355-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-DQTZ4JSXP4" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }